Hur förändring sker

Vi har suttit i våra fina lokaler på Södra Tullgatan 4 i Malmö ett litet tag nu. Det tar ju en stund innan man “bor in sig” i ett kontor. När vi flyttade in var möbleringen redan gjord och vi tänkte ärligt talat inte så mycket mer på det förutom att vi visste att vi någon dag ville skapa en arbetsplats att trivas i.

Men så en dag hände något. Peter bestämde sig för att möblera om sitt rum och flyttade två skrivbord som tidigare hade stått på vars sin sida av rummet till att istället stå i mitten.

Denna lilla förändring fick oss andra att plötsligt tänka till: “ja, men vi kan ju också möblera om!”.

Det slutade (började?) med att vi i måndags möblerade om allt. Knappt en enda möbel står nu kvar där den stod innan.

Peters skrivbordsförflyttning öppnade en del av våra andras sinnen vilket fick oss att börja tänka nytt. Snabbt gjorde vi den förändring vi egentligen velat göra hela tiden men aldrig kommit oss för att börja med.

I evolutionsläran finns en händelse kallad the Cambrian explosion för ca 542 miljoner år sedan. Wikipedia skriver:

Before about 580 million years ago,[note 2] most organisms were simple, composed of individual cells occasionally organized into colonies. Over the following 70 or 80 million years, the rate of evolution accelerated by an order of magnitude and the diversity of life began to resemble that of today.

Kanske påbörjades denna på samma sätt: genom att någon flyttade sin möbel och fick någon annan tänka om.

Förändring har sin egen logik och det är inte alltid du kan styra den, men du kan vara säker på en sak: är det ingen som agerar så är det heller ingen som reagerar på detta. Tänk på det nästa gång du flyttar en möbel.